Mikrobiologiniai rizikos veiksniai
Mikrobiologinė tarša yra dažniausia apsinuodijimo maistu priežastis.
Ar žinote, kokie faktoriai, kurie įtakoja mikroorganizmų dauginimąsi ir išlikimą:
– Tinkama aplinkos temperatūra (palankiausia yra žmogaus kūno temperatūra, t.y. +37ºC, tačiau dauguma mikroorganizmų dauginasi ar išlieka gyvybingi prie +2-10ºC).
– Drėgmė ir laisvas vanduo.
– Terpė (t. y. aplinkos sąlygos, tokios kaip drėgnumas (palanki aplinka) ir mitybai bei dauginimuisi reikalingos medžiagos).
– Paplitimas supančioje aplinkoje – ant kontaktinių paviršių – įrengimų, darbo drabužių, ore, vandenyje (ypač pavojingas antrinis užterštumas).
Labai pavojingi | Clostridium botulinum, tipai A, B, E ir F Shigella dysenteriae , Salmonella typhi; paratyphi A, B Hepatitas A ir E ,Brucella abortis; B. suis , Vibrio cholerae O1 ,Vibrio vulnificus Taenia solium Trichinella spiralis |
Vidutinio pavojingumo – galintys plačiai išplisti | Listeria monocytogenes, Streptococcus pyogenes Shigella spp. Salmonella spp. ,Rotavirusai, Norwalk virusų grupė Entamoeba histolytica Enteropatogeniai Eschericia coli (EEC) Diphyllobothrium latum Ascaris lumbricoides Cryptosporidium parvum |
Vidutinio pavojingumo – riboto išplitimo | Bacillus cereus Vibrio paraheomolyticus Campylobacter jejuni Yersinia enterocolitica Clostridium perfringens Giardia lamblia Staphylococcus aureus Taenia saginata, Vibrio cholerae, ne O1 |
Todėl gaminant maistą venkite kryžminės taršos – bakterijų ar kitų mikroorganizmų patekimo nuo vieno maisto produkto ar paviršiaus ant kito, kur susidaro palankios sąlygos naujai, žmogaus organizmui žalingai mikroflorai augti, vystytis ir daugintis.