Mikrobiologiniai rizikos veiksniai

Mikrobiologinė  tarša yra dažniausia apsinuodijimo maistu priežastis.

Ar žinote, kokie faktoriai, kurie įtakoja mikroorganizmų  dauginimąsi ir išlikimą:

 Tinkama aplinkos temperatūra (palankiausia yra  žmogaus kūno temperatūra, t.y. +37ºC, tačiau  dauguma mikroorganizmų dauginasi ar išlieka  gyvybingi prie +2-10ºC).

– Drėgmė ir laisvas vanduo.

– Terpė (t. y. aplinkos sąlygos, tokios kaip drėgnumas  (palanki aplinka) ir mitybai bei dauginimuisi reikalingos medžiagos).

– Paplitimas supančioje aplinkoje – ant kontaktinių  paviršių – įrengimų, darbo drabužių, ore, vandenyje  (ypač pavojingas antrinis užterštumas).

Todėl gaminant maistą venkite kryžminės taršos – bakterijų ar kitų mikroorganizmų patekimo nuo vieno maisto produkto ar paviršiaus ant kito, kur susidaro palankios sąlygos naujai, žmogaus organizmui žalingai mikroflorai augti, vystytis ir daugintis.

Į viršų