Alergenai maiste. Kaip jie ženklinami? Kaip atpažinti ženklinimo etiketėje?
Liepos 8-oji – tarptautinė alergijos diena. Šią dieną ypatingas dėmesys skiriamas alergijų suvokimui ir prevencijai.
Vienas iš svarbiausių klausimų – alergenai maiste. Alergenų ženklinimas yra gyvybiškai svarbus alergiškiems žmonėms, nes net mažiausias nepastebėtas alergenas gali sukelti rimtą reakciją!
🔍 Kaip atpažinti alergenus maisto produktų etiketėse?
Pagal ES reglamentus, maisto produktuose esantys alergenai turi būti aiškiai nurodyti etiketėje.
Alergenai išskiriami paryškintu šriftu, kitokia spalva ar kitokiu raidžių dydžiu.
Pagal teisės aktus, etiketėse privalo būti nurodytos alergijas ir netoleravimą sukeliančios medžiagos, jų yra 14:
– Glitimo turintys javai;
– Glitimo turintys javai Vėžiagyviai ir jų produktai;
– Glitimo turintys javai Kiaušiniai ir jų produktai;
– Glitimo turintys javai Žuvys ir jų produktai
– Glitimo turintys javai Žemės riešutai ir jų produktai;
– Glitimo turintys javai Sojų pupelės ir jų produktai;
– Pienas ir jo produktai (įskaitant laktozę);
– Riešutai;
– Salierai ir jų produktai;
– Garstyčios ir jų produktai;
– Sezamo sėklos ir jų produktai;
– Sieros dioksidas ir sulfatai, kurių koncentracija didesnė kaip 10 mg/kg arba 10 mg/l;
– Lubinai ir jų produktai;
– Moliuskai ir jų produktai.
Skaitydami etiketes, būkite atidūs, kad apsaugotumėte save ir savo šeimos narius nuo nemalonumų, susijusių su alerginėmis reakcijomis. Pasidalinkite šia žinia, kad padėtumėte kitiems būti saugesniems!
Reikia papildomos informacijos? Kreipkitės į mūsų komandą!