Saugūs ir kokybiški produktai. Ledų kokybės reikalavimai

Vasara neįsivaizduojama be skanių ledų! Bet kaip teisingai išsirinkti?

Pagal sausųjų medžiagų ir pieno riebalų kiekį valgomieji ledai skirstomi taip:

Pieniški valgomieji ledai: sausųjų medžiagų – ne mažiau 28 %, pieno riebalų – ne daugiau kaip 7 %.

Grietininiai valgomieji ledai: sausųjų medžiagų ne mažiau 32 %, pieno riebalų –  8-11 %.

Plombyras: sausųjų medžiagų ne mažiau 36 %, pieno riebalų – ne mažiau 12 %.

Ir visuose juose, turi būti pieno baltymų – ne mažiau 2,2 %.

Pagal vaisių (vaisių sultys, vaisių minkštimas, vaisių tyrė) kiekį valgomieji ledai skirstomi taip:

Vaisiniai valgomieji ledai: vaisių ne mažiau 20 %. Jei vaisiniai ledai gaminami su koncentruotomis vaisių sultimis, jų dedama ne mažiau 2,5 %.

– Sorbetas: vaisių ne mažiau 25 %. Gaminant sorbetą nenaudojamas pienas arba pieno sudedamosios dalys.

Šerbetas: vaisių ne mažiau 10 %, sausųjų medžiagų – ne mažiau 20 %, riebalų – ne mažiau 1 %.

Ledų kokybės reikalavimai:

– Ledų forma: karštuoju metų laiku, prekybos vietose, valgomieji ledai gali atitirpti. Dar kartą užšaldyti jie netenka ne tik formos, bet ir dalies maistingųjų savybių. Deformuota forma rodo, kad ledai jau buvo atitirpę. Tokių ledų nerekomenduojama valgyti.

– Ženklinimo etiketės: rinkdamiesi ledus, alergiški žmonės turėtų pasidomėti jų sudėtimi, atkreipti dėmesį į pateiktą informaciją apie alergizuojančias medžiagas ar jų pėdsakus. Ledai turi būti pagaminti be skonio stipriklių ir sintetinių dažiklių.

– Ledų mišinio išdozavimo metu naudojant priedus, kurių negalima atskirti, valgomųjų ledų sudėtyje turi būti nurodytas jų kiekis procentais.

– Jei gaminio pavadinime yra žodžiai „pieniški“, „grietininiai“ ar „plombyras“, valgomuosiuose leduose pieno riebalai ir pieno baltymai negali būti pakeisti kitos kilmės riebalais ar baltymais.

– Pieniškų, grietininių valgomųjų ledų ir plombyro svoris turi būti ne mažesnis kaip 475 g/l.

– Kiti valgomieji ledai, kuriems nėra nustatyti sudėties reikalavimai, ženklinami su pavadinimu „valgomieji ledai“. Valgomųjų ledų pavadinime gali būti nurodoma sudedamoji dalis, kuri vartotoją informuotų apie gaminio sudėtį, kokybę arba specifines juslines savybes.

Taigi, rinktis tarp šerbetų ar vanilinių ledų? Tai priklauso nuo jūsų skonio ir mitybos specifikos. Tačiau svarbiausia, kad ledai būtų kokybiški!

Reikia papildomos informacijos? Kreipkitės į mūsų komandą!

Saugūs ir kokybiški produktai. Ledų kokybės reikalavimai
Scroll to Top