Kad Šventinis stalas būtų saugus Jums ir Jūsų artimiesiems!

  • tinkamai išsirinkite maisto produktus.

netinkamai laikant maisto produktus gali būti sudarytos palankios sąlygos daugintis patogeniniams mikroorganizmams, kurie gali būti labai pavojingi Jūsų sveikatai.

Šviežius, greitai gendančius maisto produktus ir pagamintą nesuvartotą maistą laikykite šaldytuve  ne aukštesnėje kaip 0–+6 °C temperatūroje. Sušaldytus maisto produktus laikykite ne aukštesnėje kaip -18 °C temperatūroje.

  • ne mažesnė klaida yra ir pakartotinas atšildyto maisto užšaldymas;
  • gerai nuplaukite maisto produktus

ant daržovių, vaisių, riešutų ir pan. gali būti ligas sukeliančių mikroorganizmų, kurie patenka auginimo, transportavimo ar laikymo metu

  • naudokite tik švarų geriamojo vandens reikalavimus atitinkantį vandenį
  • atskirai nuo vartoti paruošto maisto laikykite žalią mėsą, paukštieną, žuvį, kiaušinius, daržoves
  •  
  • šviežio maisto nemaišykite su anksčiau paruoštu maistu;
  • kepimui pasirenkite tam skirtus riebalus. Būkite atidūs: riebalai, pakeitę jiems būdingą spalvą, kvapą ir skonį jau yra nebetinkami naudojimui.
  • užtikrinkite tinkamą termino apdorojimo temperatūrą

rekomenduojama, kad terminio apdorojimo metu temperatūra patiekalo viduje pasiektų ne mažiau kaip +75 °C, nes aukštesnėje nei 70 °C temperatūroje žūva beveik visi ligas sukeliantys mikroorganizmai. Todėl ypač gerai išvirkite ar iškepkite gyvūninės kilmės maisto produktus: mėsą (ypač vištieną), žuvį, kiaušinius ir t.t.

  • Laikykitės asmens higienos

Per užteržtas rankas,  virtuvės inventorių, šluostes, paviršius patogeniniai mikroorganizmai gali patekti į gaminamą maistą

Kad Šventinis stalas būtų saugus Jums ir Jūsų artimiesiems!
Į viršų