5 esminės maisto saugos praktikos mažoms įmonėms
Maisto saugos užtikrinimas yra labai svarbus sėkmingo maisto verslo vystymo aspektas. Mažos įmonės, laikydamosi svarbiausių maisto saugos praktikos taisyklių, gali išvengti užteršimo, užtikrinti atitiktį reikalavimams ir apsaugoti vartotojų sveikatą.
Šiame įraše išsamiau apžvelgiame 5 esminės maisto saugos praktikos mažoms įmonėms:
- Higienos reikalavimų užtikrinimas
Higienos reikalavimų laikymąsis yra maisto saugos pagrindas. Maisto saugos konsultantų teigimu, labai svarbu reguliariai valyti paviršius, įrangą ir indus. Naudojant maisto pramonei pritaikytas valymo, plovimo ir dezinfekavimo priemones bei laikantis griežto valymo grafiko, užtikrinama, kad kenksmingų bakterijų ir virusų sunaikinimas. - Tinkamas maisto laikymas
Norint išvengti gedimo ir per maistą plintančių ligų, labai svarbu tinkamai laikyti maistą. Lietuvos ir Europos Sąjungos teisės aktuose, reikalaujama, kad greitai gendančios prekės būtų laikomos tam tikroje temperatūroje – ne aukštesnėje nei 6 °C šaldytuve ir žemesnėje nei -18 °C šaldiklyje. Reguliariai stebėkite ir kontroliuokite šią temperatūrą, taip užtikrindami, šio reikalavimo yra laikymąsi. - Kryžminės taršos prevencija
Kryžminė tarša yra didelė rizika ruošiant maistą. Europos maisto saugos tarnybos (EFSA) teigimu, norint išvengti tokių patogenų kaip salmonelės ir listerijos plitimo, labai svarbu tinkamai atskirti žalius ir termiškai apdorotus maisto produktus, valytas ir nevalytas daržoves, tinkamai apdoroti kiaušinius. Naudokite spalvomis pažymėtas pjaustymo lenteles ir įrankius, o po kiekvieno naudojimo juos kruopščiai išvalykite. - Asmeninė higiena
Asmens higiena yra labai svarbi maisto saugos sudedamoji dalis – ypač rankų plovimas. Darbuotojai turėtų dažnai plauti rankas, ypač po to, kai tvarko žalius maisto produktus, naudojasi tualetu ar liečia veidą. Svarbiausia yra užtikrinti tinkamas rankų plovimo ir dezinfekavimo priemones darbo vietoje ir kvalifikacijos kėlimo mokymus darbuotojams. - Reguliarūs mokymai
Nuolatiniai mokymai yra labai svarbūs, norint užtikrinti, kad darbuotojai būtų supažindinti su naujausiais maisto saugos teisės aktų reikalavimais. Europos Komisijos maisto saugos gairėse pabrėžiama nuolatinio mokymo svarba siekiant išlaikyti aukštus maisto saugos standartus. Reguliariai rengiami mokymai užtikrina, kad visi darbuotojai suprastų galiojančias taisykles ir jų laikytųsi.
Šių penkių esminių maisto saugos praktikų įgyvendinimas padės mažoms įmonėms Lietuvoje sumažinti per maistą plintančių ligų riziką, laikytis vietos ir ES teisės aktų reikalavimų ir įgyti klientų pasitikėjimą. Pirmenybę teikdami maisto saugai ne tik apsaugosite vartotojus, bet ir padidinsite savo verslo reputaciją ir sėkmę.
Norite sužinoti daugiau? Kreipkitės į mūsų ekspertų komandą jau šiandien! Kreipkitės į mūsų komandą!