Gegužės 5-oji – Pasaulinė rankų higienos diena!

Minėdami gegužės 5-ąją – Pasaulinę rankų higienos dieną, mes, kaip maisto saugos konsultantai, norime atkreipti  dėmesį į rankų higienos svarbą ir priminti, kad tinkama rankų higiena sumažina per maistą kylančių užkrečiamųjų ligų riziką.

Pasak Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO), pasaulyje kasmet pranešama apie 76 milijonus per maistą plintančių ligų atvejų ir beveik vienas iš dešimties žmonių pasaulyje kasmet suserga valgydamas užteršto maisto.

Apie 80 proc. užkrečiamųjų ligų gali plisti per nešvarias rankas. Ir dėl netinkamos rankų higienos galima susirgti bakterinėmis ir virusinėmis žarnyno infekcijomis, viršutinių kvėpavimo takų susirgimais ir gripu, grybelinėmis ir parazitų sukeliamomis ligomis.

Kada reikia plauti rankas tvarkant maistą?

– prieš pradedant ir po maisto gaminimo;

– keičiant darbo zonas;

– tuoj pat, kai pasinaudojama tualetu (prie tualeto turi būti iškabinti įspėjantys užrašai, primenantys darbuotojams, kad pasinaudoję tualetu, nusiplautų ir dezinfekuoti rankas);

– nusičiaudėjus ir parūkius;

– išsipūtus nosį;

– prisilietus prie žaliavų, nešvarių įrankių ar atliekų;

– keičiant ar nusiėmus vienkartines pirštines;

– ir kada tik būtina.

Nepamirškite, kad:

– Visi darbuotojai turi būti susipažinę su rankų plovimo taisyklėmis ir privalo jų laikytis savo darbe.

– Prie plautuvių turi būti iškabinti piešiniai ar schemos, kaip reikia plauti rankas.

– Darbuotojai turi laikytis higienos taisyklių, nemūvėti žiedų, papuošalų, laikrodžių ir kitų daiktų, kurie gali užteršti tvarkomą maistą.

– Darbuotojų rankos turi būti neužkrėstos pūliniais sužeidimais, nagai tvarkingi, trumpai kirpti, nelakuoti.

– Jeigu apdorojant maisto produktus dėvimos pirštinės, jos turi būti nesuplyšusios, švarios ir atitikti higienos reikalavimus.