Saugūs produktai. Kiaušiniai: nuo ko priklauso jų kokybė ir maistinė vertė?

Mitas ar tiesa?

„Kiaušiniai rudu lukštu yra geresni už baltus“ – tą, tikime, girdėjote ne kartą ir ne du. Tačiau taip nėra: kiaušinių baltu ar rudu lukštu maistinė vertė yra tokia pati. Tęsiame vieną aktualiausių artėjančių šventų Velykų temų – kiaušiniai ir viskas, ką svarbiausia žinoti apie juos. Šį kartą primename, kokia jų yra maistinė vertė.

Kiaušinis – svarbus maisto medžiagų šaltinis, kuriame yra vandens (75 %), baltymų (12 %), riebalų (12 %), mineralinių medžiagų, vitaminų, kurių kiekis priklauso nuo to, kiek jų buvo lesaluose, kurais buvo maitinamos vištos.

Kaušinio trynyje yra geležies, gana daug vitaminų A ir D, fosforo, kalcio, tiamino ir riboflavino, baltyme – vertingų aminorūgščių, natrio, sieros, chloro, kalio, B grupės vitaminų.

Velykų stalui galima vartoti ir putpelių kiaušinius. Įdomu tai, kad jie maistine verte yra net vertingesni už vištų kiaušinius.

Įdomumui: vidutiniškai putpelės kiaušinis sveria 10 g ir sudaro 8 proc. jos kūno masės, vištos kiaušinis vidutiniškai sveria 55 g ir tesudaro – 5 proc. vištos kūno masės.