Ką pirmiausia pagalvojate išgirdę kalbas apie maisto gaminimą?

Vieniems tai yra darbas, kitiems – malonumas ar net menas, kurį jie dovanoja kitiems. Jūsų gardžiai pagaminti patiekalai džiugina tiek jus, tiek jūsų artimuosius bei draugus. Tačiau puikias nuotaikas gali labai staigiai aptemdinti vienas ar keli neapgalvoti poelgiai virtuvėje, vėliau pasibaigiantys sveikatos problemomis.


Primename, kokie yra pagrindiniai saugaus maisto gaminimo principai:

Tinkamai išsirinkite maisto produktus

Taip užkirsite kelią nesaugių produktų patekimui ant Jūsų stalo. Pirkdami maisto produktus gerai apžiūrėkite pakuotę, įvertinkite produkto spalvą, formą, konsistenciją, taip pat tinkamumo vartoti terminą ir produkto laikymo sąlygas prekybos vietoje.


Užtikrinkite tinkamas maisto žaliavų ir pagamintų patiekalų laikymo sąlygas

Netinkamai laikant maisto produktus gali būti sudarytos palankios sąlygos daugintis patogeniniams mikroorganizmams, kurie gali būti labai pavojingi Jūsų sveikatai.Šviežius, greitai gendančius maisto produktus ir pagamintą nesuvartotą maistą laikykite šaldytuve ne aukštesnėje kaip 0–+6 °C temperatūroje. Sušaldytus maisto produktus laikykite ne aukštesnėje kaip -18 °C temperatūroje.


Ne mažesnė klaida yra ir pakartotinas atšildyto maisto užšaldymas


Gerai nuplaukite maisto produktus

Ant daržovių, vaisių, riešutų ir pan. gali būti ligas sukeliančių mikroorganizmų, kurie patenka auginimo, transportavimo ar laikymo metu


Naudokite tik švarų geriamojo vandens reikalavimus atitinkantį vandenį


Atskirai nuo vartoti paruošto maisto laikykite žalią mėsą, paukštieną, žuvį, kiaušinius, daržoves

Šviežio maisto nemaišykite su anksčiau paruoštu maistu


Kepimui pasirenkite tam skirtus riebalus. Būkite atidūs: riebalai, pakeitę jiems būdingą spalvą, kvapą ir skonį jau yra nebetinkami naudojimui.


Užtikrinkite tinkamą termino apdorojimo temperatūrą

Rekomenduojama, kad terminio apdorojimo metu temperatūra patiekalo viduje pasiektų ne mažiau kaip +75 °C, nes aukštesnėje nei 70 °C temperatūroje žūva beveik visi ligas sukeliantys mikroorganizmai. Todėl ypač gerai išvirkite ar iškepkite gyvūninės kilmės maisto produktus: mėsą (ypač vištieną), žuvį, kiaušinius ir t.t.


Laikykitės asmens higienos

Per užteržtas rankas, virtuvės inventorių, šluostes, paviršius patogeniniai mikroorganizmai gali patekti į gaminamą maistą