Saugūs produktai. Perkame žuvį. Ką turime žinoti?

Pati vertingiausia – šviežia žuvis, ji niekaip neapdorojama, o tik atšaldoma ir laikoma iš geriamojo vandens pagamintame lede, kuris apsaugo ją nuo gedimo.

Kaip manote, kiek paprastai trunka šviežios žuvies kelias iki kol pasiekia prekybos vietas ar mūsų stalą? Priklausomai nuo rūšies ir šalies, gali būti net iki savaitės.

Dėl to perkant ypač svarbu įsitikinti, ar buvo užtikrintos tinkamos laikymo sąlygos.

Kokios jos turi būti?

Temperatūra. Sugautos žuvys turi būti kuo skubiau atšaldomos ir laikomos tirpstančio ledo temperatūroje – maždaug 0 ºC.

Ledas. Atkreipkite dėmesį, ar ledas aplink žuvį yra švarus. Jis turi būti pagamintas iš geriamojo ar švaraus vandens bei laikomas šaldymo įrenginiuose, taip apsaugant nuo užteršimo ir greito tirpimo. Pirkdami tiek šviežią, tiek atšaldytą nesupakuotą žuvį, visada svarbu, kad mažiausiai pusė žuvies paviršiaus būtų padengta ledu. Tinkamą temperatūrą ir žuvies kokybę užtikrina tik pakankamas ledo kiekis ant žuvies paviršiaus. SVARBU: negalima prekiauti šviežia žuvimi neužtikrinant laikymo sąlygų (be ledo). Perspėjam, kad laikant žuvį tokiu būdu neužtikrinama reikiama temperatūra, o tai gali turėti įtakos šio produkto saugai ir kokybei.Kvapas. Šviežia žuvis neturi pašalinio kvapo, jis yra specifinis ir būdingas tam tikroms žuvų rūšims. Jeigu, pavyzdžiui, jaučiamas stiprus amoniako kvapas – tokia žuvis nešviežia.

Išvaizda. Šviežia žuvis turi ryškiai raudonas žiaunas, jos oda – elastinga, tą galite patikrinti labai paprastai: spustelėkite odą pirštu, jei storiausioje žuvies vietoje duobutė staigiai atsistato, vadinasi, ji yra šviežia. Jos žvynai turi būti tankiai prigludę prie odos, neturėtų styroti į šonus.

Kaip suprasti, ar žuvis nebuvo užšaldyta anksčiau?

Atkreipkite dėmesį į jos žvynus: jie bus gleivėti, melsvos spalvos, tolygiai išsidėstę. Prieš tai neužšaldyta žuvis turėtų būti stangri, elastinga, blizgi.