Saugūs produktai. Kaip tinkamai paruošti paukštieną?

Tai reikia ar nereikia?

Vištiena – itin mikrobiologiškai jautrus, greitai gendantis produktas. Todėl ypač svarbu laikytis jos laikymo ir ruošimo taisyklių. Tikime, kad puikiai žinote šiuos, žemiau mūsų išvardintus priminimus, tačiau, ar tikrai visuomet jų laikotės?

Jei planuojate ruošti sušaldytą vištieną:

– ją atitirpinti reikėtų šaldytuve 0-6 C temperatūroje. SVARBU: atitirpinę jokiu būdu pakartotinai neužšaldykite.

Laikymo sąlygos:

Vieta. Ją laikykite taip, kad neužterštų kitų šaldytuve laikomų produktų. Ypač svarbu, kad nebūtų šalia tų, kurių termiškai neapdorosite. Geriausia vieta šaldytuve – jo apačioje, tokiu būdu išbėgusios vištienos sultys neužlašės ant žemiau laikomų produktų. 
Temperatūra. Ji turi būti ne aukštesnė nei +4 C.

Kitos, svarbios taisyklės:

Rankų higiena. Visada prieš ir po paukštienos ruošimo nusiplaukite rankas. Taip pat – nelieskite jokių įrankių ar paviršių neplautomis rankomis.Įrankiai. Po vištienos apdorojimo labai gerai, karštu vandeniu nuplaukite juos. Jei galite, dezinfekuokite pjaustymo lentelę, peilį. Jokiu būdu iš karto nenuplovę jų (tais pačiais įrankiais) nepjaustykite žalių daržovių ar kitų, kurių termiškai neapdorosite.  Pasirūpinkite ir virtuvės paviršiais: juos kruopščiai nuvalykite, dezinfekuokite.

Terminis apdorojimas. Kad gaminamas patiekalas būtų saugus vartojimui, būtina užtikrinti, kad kepama paukštiena visose dalyse būtų tinkamai iškepusi ir pasiektų ne žemesnę nei 75 °C temperatūrą. 

Tausojantis gamybos būdas. Būkite sąmoningi ir atsakingi. Rinkitės tausojančius gamybos būdus: virimą, troškinimą ar virimą garuose, venkite riebalų, didelio kiekio druskos, skonio stipriklių ar prieskonių naudojimo.

Skrudinimas. Skrudinta, aliejuje kepta ar džiūvėsėliuose ar tešloje apvoliota paukštiena – nėra sveikas pasirinkimas. Taip gaminant susidaro žalingi transriebalai, esantys kancerogenai, didinantys blogojo cholesterolio kiekį kraujyje (rizika vystytis aterosklerozei).