Nelaukti “svečiai”. Kenkėjų kontrolė

Maisto tvarkyme kenkėjų kontrolės problema užima ypač svarbų vaidmenį, siekiant užtikrinti  saugaus produkto tvarkymą. Kenkėjai: vabzdžiai, graužikai maisto tvarkymo patalpose gali pridaryti daug žalos, užteršti žaliavas ar sugadinti pagamintą produkciją, kuri gali tapti nesaugia ir būti įvairių susirgimų, apsinuodijimų priežastimi. Dėl ko gali nukentėti įmonės reputacija.

Kad tvarkomas maistas būtų apsaugotas nuo užteršimo, turi būti taikomos tokios technologijos, kurios apsaugos tvarkomą maistą nuo užteršimo bei parazitų: vabzdžių, graužikų ir kt. patekimo.

Žala:

– platina ligas, alergenų šaltinis;

– daro ir psichologinį poveikį;

– išmatomis teršia gaminamą maistą, indus.

Prevencija:

– turi būti laikomąsi visų higienos reikalavimų;

– reikia užtikrinti, kad pastuose, patalpose nebūtų atvirų angų;

– langai, durys į lauką turi būti laikomos uždarytos;

– naudoti tinklelius, pertvaras, užuolaidas, besisukančias duris ar oro uždangas;

– labai svarbus tinkamas atliekų tvarkymas.