Patalpų priežiūra I

Kad tvarkomas maistas būtų apsaugotas nuo užteršimo, įmonės patalpos turi būti tinkamos:

– turi būti tinkamo dydžio, patalpų išplanavimas toks, kad nebūtų kryžminės taršos rizikos, t.y. žaliavų ir gatavos produkcijos judėjimo srautai neturėtų susikirsti; 

– turi būti suplanuotos ir įrengtos taip, kad jose nesikauptų nešvarumai, neaugtų pelėsiai, nesusidarytų garų kondensatas, nesusidarytų teršalų, galinčių patekti į maistą;

– turi būti švarios, tvarkingos, tinkamos palaikyti geros higienos praktiką;

– grindys – švarios, iš drėgmei nelaidžių, plaunamų ir dezinfekuojamų, nenuodingų medžiagų;

– sienos – švarios, lygios, lengvai valomos ir dezinfekuojamos, užglaistytomis sandūromis, iš drėgmei nelaidžių medžiagų;

– lubos – lengvai valomos, įrengtos taip, kad netrupėtų, kad ant jų nesikauptų nešvarumai, pelėsiai, kondensatas;

– langai ir kitos angos – švarūs, sukonstruoti taip, kad būtų galima juos valyti bei išvengti nešvarumų kaupimosi;

– durys – švarios, lygios, pagamintos iš drėgmės nesugeriančių, lengvai valomų ir dezinfekuojamų medžiagų;

– langai ir durys gamybos metu turi būti uždaryti, arba juose įrengti tinkleliai nuo vabzdžių, graužikų, nešvarumų.