Maisto sauga. Kas tai?

Ar kada pagalvojote, kiek ir kokiomis ligomis gali tekti susirgti jums ar jūsų šeimos nariams dėl nesaugaus maisto? Skaičiai kalba už save – daugiau nei 200 – būtent tiek ligų, kurias sukelia maistas, kuriame gausu bakterijų, virusų, parazitų ar cheminių medžiagų.

Kaip to išvengti?

Tikime, kad labai nenustebsite, o tik labiau linktelėsite galva, kad visas šias pagrindines saugaus maisto taisykles tikrai žinote, belieka tik prisiminti ir perduoti kitam: nesvarbu, ar šeimos nariui, ar bičiuliui, ar kolegai.

Pagrindinės saugaus maisto taisyklės:

Laikykimės higienos. Mikrobai plinta į maistą per fizinį sąlytį, pavyzdžiui, nuo Jūsų rankų ar indų, todėl prieš tvarkydami maistą, visada kruopščiai nusiplaukite rankas šiltu tekančiu vandeniu ir muilu.

Venkite kryžminės taršos: žaliuose maisto produktuose, pvz., mėsoje, žuvyje ir paukštienoje gali būti ligas sukeliančių mikrobų, dėl to šie produktai turėtų būti laikomi atskirai nuo termiškai apdorotų maisto gaminių, vaisių bei daržovių. Pusgaminiams ir patiekalams pjaustyti būtina naudoti atskirą inventorių: peilius bei lenteles, tinkamai plauti ir dezinfekuoti įrankius bei priemones prieš ir po jų panaudojimo.

Kruopščiai gaminkite maistą: terminis maisto apdorojimas gaminimo metu sunaikina daugumą ligų sukeliančių mikrobų. Apdorojant šiluma maistą, skirtą vartoti tik apdorotą šiluma, jis turi būti pakaitinamas taip, kad temperatūra jo viduje pasiektų ne mažiau kaip +75 °C. Ruošiant kiaulieną ar paukštieną neturėtų likti rausvos mėsos atspalvio.

Maistą laikykite gamintojo nurodytomis sąlygomis.  Nesuvartotą termiškai apdorotą maistą ar greitai gendančius maisto produktus laikykite šaldytuve ne aukštesnėje kaip 4°C temperatūroje arba kaip nurodo gamintojas.

Pakartotinai pašildytas maistas turi būti suvartotas per 2 valandas.

Tinkamai atšildykite sušaldytus maisto produktus. Juos galima atitirpinti šaldytuve, mikrobangų krosnelėje ar po tekančiu vandeniu, bet kad produktas su juo tiesiogiai nesiliestų.